HUISWAARTS TOUR & CD 2018-2019

⭐️⭐️⭐️⭐️ Sterren voor album Huiswaarts in het NRC door Henk van Gelder. Ook het Dagblad van het Noorden en het Magazine Zing geven 4 sterren aan de CD Huiswaarts!

'Britta Maria zingt toegewijd en ingeleefd, met een uitgebalanceerde begeleiding door Maurits Fondse (piano), Oleg Fateev (bayan-accordeon) en vier strijkers van The Dutch String Collective. Mooi werk.'
'Schitterend album, sterk trio'Jacques Klöters

Na jaren Franse chansons te hebben gezongen keren zangeres Britta Maria & Maurits Fondse terug naar hun wortels, naar het geliefde Nederlandse lied. Aangevuld met opzwepende en ontroerende balkaninvloeden van de van oorsprong Moldavische accordeonist Oleg Fateev.

Met liedjes van Ruud Bos, Friso Wiegersma, Annie M.G. Schmidt, Adèle Bloemendaal, Ramses Shaffy, Jenny Arean e.a. vaak in een nieuw arrangement of met een twist.
Aangevuld met eigen geschreven liedjes

HUISWAARTS CD.
In juni 2019 hebben Britta Maria en Maurits Fondse in Wisseloord een nieuw album opgenomen, 'Huiswaarts'. De CD is een ode aan het Nederlandse (kleinkunst) lied, aangevuld met vertalingen van Franse Chansons en het eigen geschreven lied 'Houd Moed'.


Huiswaarts werd gespot door Hijlco Span en was cd van de week, elke dag werd er een lied op Radio 5 gedraaid. Ook was Britta Maria te gast voor een interview.

De band bestaat uit:

Maurits Fondse: piano/zang/arrangementen
Britta Maria:zang
Oleg Fateev: bayan (Russische accordeon)
Hermine Deurloo: mondharmonica
Eric van de Westen: akoestische & elektrische bas
Bauke Bakker: drums
Strijkers o.l.v. Marieke de Bruijn
PERS: Recensie HUISWAARTS: Pop Magazine Heaven: Wereld: Britta Maria & Maurits Fondse & Oleg Fateev – Huiswaarts

Op het grensvlak van kleinkunst, jazz, folk en wereldmuziek, treffen we dit fraaie album van een trio bestaande uit zangeres Britta Maria, pianist/vocalist Maurits Fondse en accordeonist Oleg Fateev. Dit eerbetoon aan het betere Nederlandstalige lied bewijst dat ook muziek in je moerstaal met diepgang gebracht kan worden.

'Drie muzikanten van de buitencategorie zorgden voor een betoverende avond'

Leo van Gelderen Het Noord-Hollands Dagblad

'Deze drie laten je een glimp van de hemel zien' Musicalnieuws
CD Huiswaarts – Britta Maria ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Britta Maria en Maurits Fondse kende ik vooral van hun albums ‘Chansons van Schoonheid en Troost’ en ‘Serge Gainsbourg Forever’. Grotendeels Franstalige albums, maar nu hebben ze met ‘Huiswaarts’ de oversteek gemaakt naar het Nederlandse lied. Niet de TV Oranje, RadioNL-achtige niemand dalletjes, maar het serieuze theaterlied, het Nederlandse chanson. Het eerste lied dat een tijdje terug via de radio tot me kwam was het lied ‘Houd moed’. Ik werd meteen omvergeblazen door de krachtig, opzwepende melodie, maar ook door de tekst die een streep zet door al het cynisme:

Houd moed, houd moed om door te gaan
Valt de wanhoop je bijna aan
Sta stil, er komt iets achteraan
De moed, moed om weer op te staan

De cd opent met dit nieuw geschreven lied van Erris van Ginkel en Maurits Fondse, maar er staan ook een aantal bekende nummers op. Zoals de ‘Joodse vrouw’ van George Groot, een bijzonder fraaie uitvoering van ‘Het lachen’ van Friso Wiegersma en ‘Zing dan’ van Ivo de Wijs. Goed is dat deze nummers nergens een kopie zijn van origineel, maar Britta zingt alle stukken op haar eigen manier. Hetzelfde geldt voor de begeleiding, overal hoor je mooie nieuwe lijntjes in het arrangement, maar nergens te overheersend of vervreemdend en altijd met eerbied voor de componist van het origineel. Wat ook meteen opvalt is dat de begeleiding lekker vol klinkt (9 muzikanten) en de perfecte opnamekwaliteit (Wisseloord).

Bijzonder is het dat Britta zich waagt aan liederen als ‘Sorry dat ik besta’ en ‘Ik drink’. Eigenlijk mannenliederen, eerder uitgevoerd door Willem Nijholt en Ramses Shaffy, maar Britta Maria huldigt het principe (althans dat hoorde ik haar in een radioprogramma zeggen) dat zij zich in dienst stelt van het lied en dat lukt haar goed. Mooi ook dat er een aantal liedjes op staan waarmee ze mij verraste, zoals ‘Zeg me waarom’ met een prachtig instrumentaal intro waarbij Oleg Fateev op zijn bayan en The Dutch String Collective voluit kunnen gaan. Het prachtige lied ‘Leugens’ van Herman van Veen wordt in deze uitvoering een heuse popsong en ‘Moederschoot’ van Freek de Jonge wordt een duet tussen Britta en Maurits, waarbij ook opvalt dat hun stemmen samen prachtig kleuren.

Britta Maria heeft een weg ingeslagen die niet gemakkelijk zal zijn, want de zalen stromen immers niet bij voorbaat vol voor avonden met luisterliedjes. Toch denk ik dat wanneer ze zo’n mooie keuzes blijft maken uit het bestaande repertoire, aangevuld met nieuw materiaal, dat ook het grote Nederlandse publiek haar op den duur wel weet te vinden. Op 5 oktober waren we live te gast bij Frits Spits in De Taalstaat, luister hier naar de uitzending: klik hier


Huiswaarts was cd van de week bij Volgspot Radio 5, ook was Britta Maria te gast, luister naar het interview met Hijlco Span klik hierRecensie HUISWAARTS: Pop Magazine Heaven: Wereld: Britta Maria & Maurits Fondse & Oleg Fateev – Huiswaarts'Op het grensvlak van kleinkunst, jazz, folk en wereldmuziek, treffen we dit fraaie album van een trio bestaande uit zangeres Britta Maria, pianist/vocalist Maurits Fondse en accordeonist Oleg Fateev. Dit eerbetoon aan het betere Nederlandstalige lied bewijst dat ook muziek in je moerstaal met diepgang gebracht kan worden.'

In het seizoen '19-'20 speelt zangeres Britta Maria haar favoriete Nederlandse liedjes. De muziek waar ze mee opgroeide en die haar zeer nauw aan het hart ligt. Met liedjes van Jenny Arean, Adèle Bloemendaal, Hans Dorrestijn en Annie M.G. Schmidt. Maar ook vertaalde Franse Chansons zoals 'Ik drink' van Ramses Shaffy. Een ode aan onze mooiste liedjes op haar manier.

De band bestaat uit: Bandleider en pianist Maurits Fondse, Bayan:Oleg Fateev, Bassen:Eric van der Westen, Drums: Bauke Bakker, Mondharmonica:Hermine Deurloo, strijkers o.l.v. Marieke de Bruijn