AZNAVOUR MON AMOUR

Seizoen '23-'24

Charles Aznavour, de zanger, de componist, de tekstschrijver. De man die Frankrijk en uiteindelijk de hele wereld veroverde met zijn prachtige liedjes en stem. Wij vieren zijn muziek en leven. Zijn rijke oeuvre wordt bezongen door zangeres Britta Maria (Chansons van Schoonheid en Troost) pianist/zanger Maurits Fondse en accordeonist Oleg Fateev (o.a. Brel de Zoete Oorlog met Jeroen Willems) en Simone Sou op drums/percussie

Met chansons in het Frans en een enkele (eigen)vertaling naar het Nederlands

Ze spelen de prachtige chansons van Aznavour en vertellen tussendoor over zijn leven: zijn strijd om zanger te worden, want Frankrijk wilde in eerste instantie niets van hem weten. Zijn schrijftalent, hij schreef o.a. ook liedjes voor Edith Piaf, zijn volharding en zijn uiteindelijke triomf.

Van diepe ontroering naar opzwepende ritmes: van La Bohème, Hier Encore, Être, Tous les Visages, Comme ils disent naar Les Comédiens

 

Emmenez-moi au bout de la Terre...

4 ⭐️⭐️⭐️⭐️ van het Theaterparadijs lees hier de gehele recensie: klik hier

 

 

 

 

 

 

'Schitterend stemgeluid’
‘Bezielde begeleiding’
‘Heerlijke avond’ 'Intens muziekspektakel'

Publieksreacties op onze voorstelling via Facebook ontvangen:

"Ik heb nog nooit zoveel ontroerde gezichten gezien bij het verlaten van de zaal en er werden echt veel zakdoeken getrokken! Een pareltje, goed opgebouwd en van een hoog muzikaal niveau!"

"Ik moet zeggen dat ik met "Aznavour mon Amour" een juweeltje van een muziekvoorstelling heb gezien; ik was (samen met het publiek!) tot tranen geroerd. En als 't zover komt met mij moet je echt van zeer goede huize komen!"

 

Voor Theater Thuis namen we en deel van de voorstelling op klik hier voor de Trailer en meer.

 

Ivo de Wijs maakte een prachtige hertaling van het chanson 'Il y a des Trains' van Aznavour. Hij hertaalde het in eerste instantie voor Jenny Arean voor haar show 'Jenny Arean in concert' in 2006. Wij mochten het ook opnemen. 'Er rijdt een Trein' in onze versie werd al gedraaid door De Taalstaat, De Sandwich en Radio Volgspot klik hier om het interview en het lied te beluisteren

Musicalnieuws keek mee naar ons livestreamconcert vanuit Theater de Roode Bioscoop en schreef een recensie, lees hier

 

Voor 'Van Franse Bodem' schreef ik een blog over mijn liefde voor de chansons van Charles Aznavour

Blog voor Van Franse Bodem

'Aznavour mon Amour' mijn liefde voor de chansons van Charles Aznavour
Al sinds ik in als student bij Concerto in Amsterdam een tweedehands album kocht van Charles Aznavour ben ik verslingerd aan zijn muziek. Chansons als 'Les Deux Gitares' 'Ma Mie', 'Toi et Moi' maar ook het bekendere 'Non je n'ai rien oublié' en 'Emmenez-moi' trokken me een wereld binnen die me tot op heden blijft boeien. Een samenkomst van prachtige poëtische teksten, rijke harmonieën en melodieën en opwindende ritmes.
Charles Aznavour wordt geboren als Chahnour Varinag Aznavourian in Parijs in 1924. Zijn ouders komen oorspronkelijk uit Armenië en zijn gevlucht voor de genocide aldaar. De Kleine Chahnour weet al snel dat hij artiest wil worden, op jonge leeftijd gaat hij van school om het vak te leren: hij wil dansen, acteren en zingen!
Ook zijn iets oudere zus Aida wil het vak in en samen gaan ze naar de L'école des Enfants du Spectacle om echte artiesten te worden.

Het zal echter nog jaren duren totdat Charles het grote succes behaalt waarvan wij hem kennen.
Tot zijn 31ste zal hij keihard moeten werken om het publiek ervan te overtuigen dat hij prachtige chansons schrijft en ze ook wonderschoon uitvoert. Tot die tijd staat hij in allerlei kleine theaters in Frankrijk, maar ook In Canada en de V.S en wordt hij vaak uitgejoeld en bespot. Ze vinden hem niet mooi zingen (hij heeft maar één en een kwart stemband) en ze vinden hem ook niet mooi genoeg. Gelukkig gelooft Edith Piaf wel in zijn talent, ze neemt hem onder haar hoede, hij schrijft voor haar chansons zoals 'Plus Bleu Que tes Yeux' doet het licht in haar shows en staat uiteindelijk in haar voorprogramma.

Zijn doorbraak Op zijn 31ste staat Charles in het Olympia in Parijs en hij voelt dat dit een belangrijke kans voor hem is. Hij heeft volgens de directeur van het Olympia, Bruno Coquatrix, nog één groot chanson nodig. In één avond schrijft hij 'Sur Ma Vie' het lied waar hij mee zal doorbreken.

Het zijn zijn volharding en het grote talent die uiteindelijk overwinnen.

De Chansons Aznavour componeert altijd vanuit tekst, hij is in eerste instantie een poëet en schaaft lang aan zijn teksten die allemaal rijmen. Daar componeert hij muziek op of hij werkt samen met een andere componist b.v. met zijn zwager componist George Garvarentz (getrouwd met zus Aida). Soms zet hij een tekst van een andere tekstdichter op muziek zoals het bekende 'Que c'est Triste Venise': een tekst van Françoise Dorin en muziek van Charles.
Aznavour schrijft prachtige liefdesliederen maar ook geëngageerde teksten over onderwerpen als de vluchtelingenproblematiek, de opwarming van de aarde en hij is de eerste die een lied schrijft over een homosexuele man 'Comme ils Disent'.
Uiteindelijk zal hij meer dan 1300 chansons voor ons achterlaten, dat ze voor altijd mogen blijven klinken...

Voor speellijst klik hier

Foto: door Claudia Otten, première 'Aznavour mon Amour'

Artikel in de Varagids door Guuz Hoogaerts met medewerking van o.a. Britta Maria

Artikel dat verscheen in het tijdschrift En Route over Charles Aznavour en het theaterconcert Aznavour mon Amour

Artikel in het Noord Hollands Dagblad door Leo van Gelderen over Charles Aznavour en onze ode

Fotografe: Claudia Otten, live vanuit de Schouwburg Amstelveen

Fotografe: Claudia Otten

Fotografe: Claudia Otten